Причини за слухова загуба

Кратко представяне на причините вие или ваш близък да преживява загуба на слуха.


Вслушайте се в слуха си

Вие чувате само това, което можете. Именно за това нещата, които чувате, може да ви се струват правилни и достатъчни, но е възможно да имате леко намаление на слуха. Истината е, че мозъкът ви се приспособява към новата ситуация и компенсира слабите сигнали,  които идват от ушите ви. След време мозъкът ви буквално забравя как да чува, защото вече не си спомня някои звуци.

Загубата на слуха може да се появи в резултат от увреждане на някоя от частите на ухото:


Причини във външното ухо

Типичните проблеми с външното ухо (outer ear) включват запушване с ушна кал и инфекции на слуховия канал. Обикновено решението на тези проблеми е много просто. Но е много важно да се действа бързо, за да се избегне увреждане на слуха.

 

Причини в средното ухо

Възпаления, течност зад тъпанчето, перфорации на тъпанчевата мембрана и отосклероза (втвърдяване на костиците в средното ухо) са най-честите проблеми, които пречат на функционирането на средното ухо (middle ear). Повечето проблеми, свързани с външното и средното ухо, могат да бъдат третирани успешно с медикаменти или хирургическа намеса. Ако това не е възможно, в повечето случаи постоянната слухова загуба може да бъде компенсирана със слухови апарати.

Причини във вътрешното ухо

По-голямата част от слуховите увреждания засягат вътрешното ухо (inner ear). Най-честата причина е естественият процес на стареене. Но силният шум, някои видове медикаменти или фрактури на черепа също могат да имат отрицателен ефект върху способността на човека да чува. Тези влияния увреждат фините космести клетки и така нарушават предаването на сигнали към слуховия нерв. В повечето случаи слуховата загуба във вътрешното ухо не подлежи на медицинска намеса. Този вид слухова загуба може да бъде коригирана със слухови апарати.Слуховата загуба, възникнала във външното или средното ухо, се нарича кондуктивна слухова загуба. Увреждането на слуха във вътрешното ухо се нарича невросензорна слухова загуба. Ако и двата типа възникнат заедно, слуховата загуба е смесена.

 

За щастие в днешно време има голям избор на модели слухови апарати, в зависимост от вида и нивото на слухова загуба. Прегледът при специалист е ключов за правилното установяване на степента на увреждане и избирането на подходящи слухови решения. В Центрове за слуха Ototon за Вас ще се погрижат квалифицирани специалисти по слухопротезиране, които ще Ви направят тест на слуха и ще Ви консултират при избора на най-подходящите за Вас и Вашите нужди слухови апарати.


Потърсете професионална помощ

Вашият слухопротезист ще ви помогне да направите избора, който е идеален за вас. Той ще се запознае със слуховите ви нужди, бюджета ви, начина ви на живот и индивидуалните ви слухови предпочитания.